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RE: Is KRS Chapter 11 A applicable to the Ad Hoc members of the Kentucky State Board on 
Electric Generation and Transmission Siting? 

DECISION: No, unlike the Public Service Commission, the Ad Hoc members of the Kentucky 
State Board on Electric Generation and Transmission Siting (the "Siting Board") do not fall 
within the definition of an "officer" or of a "public servant," as defined in KRS 11 A.0 10, and 
therefore they are not subject to the requirements of KRS Chapter l lA. 

This opinion is issued in response to a request from the Executive Director of the Public 
Service Commission on behalf of the Kentucky State Board on Electric Generation and 
Transmission Siting for an advisory opinion from the Executive Branch Ethics Commission 
(the "Commission"). This matter was reviewed at the March 14, 2024, meeting of the 
Commission and the following opinion is issued. 

The following relevant facts were provided. The seven-member Siting Board is governed by 
KRS 278.700-716 and is charged with the review of applications for certificates to construct 
merchant electric generation facilities and the award of those construction certificates. The 
five permanent members of the Siting Board are executive branch officers, subject to the 
Executive Branch Code of Ethics. The five permanent members of the Siting Board are the 
three members of the Public Service Commission (PSC), the Secretary of the Energy and 
Environment Cabinet or the Secretary's designee, and the Secretary of the Cabinet for 
Economic Development or the Secretary's designee. Two ad hoc public members also serve 
on each Siting Board. Those ad hoc members are local residents appointed by the Governor 
for consideration of a specific proposed construction site in their county. KRS 278.702(l)(d) 
specifies that one ad hoc appointment by the Governor shall be the chair of the local planning 
commission, or, if none exists, the county judge/executive of the county or the mayor of the 



city in which the construction will occur. If the facility to be approved is proposed to be 
located in more than one county, the county judges of those locales shall select their ad hoc 
representative. 

The work of the Siting Board is inextricably intertwined with the work of the Public Service 
Commission (PSC) and the other state agencies regulating these electric generation and 
transmission facilities. The Siting Board is administratively attached to the PSC for 
administrative purposes, PSC staff serve as permanent administrative staff for the Board, and 
the Board's "siting fund" is a trust and agency account housed within the PSC. KRS 
278.702(3) and KRS 278.716. Siting Board members do not receive a separate salary for their 
service on the Board, only reimbursement for travel and expenses directly related to service on 
the Board, and they are prohibited from having any financial interest in any facility coming for 
consideration before the Siting Board. KRS 278.702(4). 

We now reach the question posed as to whether the Executive Branch Ethics Code contained in 
KRS Chapter l lA is applicable to the ad hoc members of the Siting Board. The Executive 
Branch Ethics Code is applicable to officers and public servants serving in the executive 
branch. Both the term "officer" and the term "public servant" are defined in KRS 1 lA.010. 
While the five permanent members of the Siting Board are full time state officers subject to the 
Executive Branch Code of Ethics, the two appointed ad hoc members are not "officers," as 
defined in KRS I IA. 010(7). Ad hoc members are not included in the listing of major 
management personnel in the executive branch of government in KRS l IA.010(7)(a); they are 
not members of or full-time chief administrative officers of Boards enumerated in KRS 
l 1A.Ol0(7)(b); nor are they salaried members of an executive branch board or commission or 
serving on a personal service contract in a major management position, KRS l 1A.010(7(c)(d). 
As such, ad hoc members of the Siting Board are not executive branch officers for purposes of 
KRS Chapter 11 A. 

Neither do the ad hoc members of the Siting Board fit within the definition of "public 
servants,' for purposes of KRS Chapter I IA KRS 1 IA.010(9) defines public servants as 
employees of the executive branch and while some of the ad hoc members are local 
government employees, they are not so employed by the executive branch of state government 
and therefore, are not "public servants" for purposes of KRS Chapter I IA. This is not to say 
that those local government officials serving as ad hoc Siting Board members are not subject to 
other governmental ethics codes of conduct. KRS 65.003 requires the governing body of each 
city, county, urban-county, consolidated government, and charter county to adopt by ordinance 
a code of ethics to apply to all elected officials and employees of those governments. The 
provisions of those local codes are binding upon the local government ad hoc appointees and 
shall be enforced at that level. 

While not a part of the Executive Branch Ethics Code as set out in KRS Chapter I IA, by 
Executive Order 2008-454 and Executive Order 2009-882 Governor Steven L. Beshear 
established an ethics code for state policy-making and regulatory boards and commissions and 
then listed boards subject to that ethics code. The list of those state policy-making and 
regulatory boards did not at that time include the Siting Board and so the provisions of EO 
2008-454 and EO 2009-882 are inapplicable herein. 



Therefore, the ad hoc members of the Siting Board are not subject to the Executive Branch 
Code of Ethics, although the Code does apply to the staff supporting the Board and to the 
members of the Board who are also executive branch employees. 

The Executive Director's request also sets forth questions as to potential conflicts of interest 
that may occur for the ad hoc county government appointee when their county government 
elects to statutorily intervene in proceedings in which they are participating on the Siting 
Board. While ad hoc members may not be subject to the jurisdiction of the Executive Branch 
Ethics Code, they "do not check their ethical responsibilities at the door" to the Siting Board. 
In addition to other professional and governmental ethics codes applicable to ad hoc members, 
KRS 278.702(3) directs the Siting Board to promulgate administrative regulations to 
implement KRS 278.700 to 278.716. To avoid any actual conflicts or appearances of 
impropriety, the Commission recommends that the Siting Board consider adopting an internal 
ethics policy requiring Board members to abstain from any Board discussions, awarding of 
certificates, or reviewing of cases in which their office is or becomes a party to the 
proceedings, with the understanding that following such dictates is voluntary and not 
enforceable by the Executive Branch Ethics Commission. 
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